Invent Medic meddelar att bolaget har tecknat avtal med Flaxx Medical för distribution av Efemia Bladder Support, Invent Medics produkt för att hantera kvinnlig ansträngningsinkontinens, i Nya Zeeland. Parterna siktar på att komma igång med försäljningen i samband med landets stora årliga urologikonferens i slutet av oktober 2024.

Genom att etablera sig i Nya Zeeland breddar Invent Medic sin närvaro i Oceanien utöver det redan existerande distributionsavtalet för Efemia Bladder Support i Australien. Den nyzeeländska marknaden präglas av betydande efterfrågan på vaginala produkter för hantering av ansträngningsinkontinens då kötiden för mesh-operationer, inklusive TVT, uppgår till hela 5-6 år i dagsläget. Detta beror på att tillfälligt stopp för denna typ av operationer har gjort att antalet patienter i kö har ökat kraftigt. Invent Medic har fått ett antal förfrågningar från framför allt nyzeeländska fysioterapeuter via sin distributör i Australien, och bolaget ser fram emot att nu kunna bidra till förbättrade valmöjligheter för kvinnor med ansträngningsinkontinens i landet.

Distributören Flaxx Medical erbjuder ett sortiment inom urologi, urogynekologi och gynekologi och medverkar i en nationell kommitté för urologer och gynekologer som initierats av Nya Zeelands hälsovårdsmyndighet (MOH National Credentialling Committee & Panel – Urologists & Gynaecologists). Bolaget har både en affärsmässig och klinisk verksamhet vilket innebär goda kontaktytor och löpande möten med såväl patienter som hälso- och sjukvårdspersonal inom både den privata och den offentliga sektorn.

– Med tanke på det ökade intresset från Nya Zeeland, både via våra distributörer och direkt till vår egen kundtjänst, är vi mycket glada över att ha funnit en partner på denna marknad som passar utmärkt som distributör av Efemia Bladder Support. Deras stora engagemang inom urogynekologi och en affärsmodell med försäljning till hälso- och sjukvårdspersonal samt klinisk verksamhet med patientbesök kommer att kunna gynna försäljningen och öka kännedomen av produkten. Jag ser fram emot att stötta Flaxx Medicals personal med utbildning och marknadsföringsmaterial för att ge Efemia Bladder Support bästa möjliga start i Nya Zeeland, säger Klara Rasmusson, försäljnings- och marknadschef på Invent Medic.

– Vi är tacksamma över den här möjligheten att lansera Efemia Bladder Support i Nya Zeeland. Vårt team är övertygat om att det här är produkten som nyzeeländska kvinnor har väntat länge på att få tillgång till, säger Susy Rothery, Director på Flaxx Medical.

Marknadsregistrering hos myndigheten Medsafe WAND krävs för att Efemia Bladder Support ska kunna bli tillgänglig på den nyzeeländska marknaden, och registreringsprocessen inleds nu efter att avtalet undertecknats. Invent Medical och Flaxx Medical har som förhoppning att lansera Efemia Bladder Support på Nya Zeelands årliga urologikonferens i slutet av oktober 2024 och därmed påbörja försäljningen.

Parterna ser även möjlighet att inkludera Efemia Bladder Support i katalogen ACC (Accident Compensation Corporation), där hälso- och sjukvårdspersonal i Nya Zeeland kan hitta finansierade hjälpmedel för patienter med skador, exempelvis efter förlossning eller operationer.

Expansion med stöd av bolagets CE-märkning enligt MDR

Invent Medic har som målsättning att utöka sitt nätverk av distributörer i Europa för att dra nytta av bolagets CE-märkning i enlighet med det uppdaterade medicintekniska regelverket MDR. Vidare har bolaget meddelat sin avsikt att utforska möjligheter utanför Europa, och marknader där CE-märkningen erkänns, de regulatoriska krav som finns harmonierar med MDR-regelverket, och vaginala produkter är accepterade, är särskilt relevanta. Nya Zeeland uppfyller samtliga dessa kriterier.

Om Flaxx Medical

Flaxx Medical är ett privatägt företag i Nya Zeeland som tillhandahåller högkvalitativa och prisvärda medicintekniska produkter. Företaget är forsknings- och utvecklingsdrivet och fokuserar på att identifiera och marknadsföra innovativa produkter inom urologi, urogynekologi, gynekologi, strålningsonkologi och smärtlindring till den nyzeeländska hälso- och sjukvårdssektorn.

Ladda ner: Release